A blogról

Tudományos-ismeretterjesztéssel foglalkozom. Az ELTE-n végeztem biológia-földrajz tanári szakon 1991-ben. Fő munkám az [origo] Tudomány rovatának vezetése (1999-től). 2006-tól egy csodálatos kislány apukájaként is működöm.

A blogon megosztom az online tudományos újságírásban szerzett tapasztalataim azokkal, akiket ez érdekel. Főleg kollégáknak és leendő kollégáknak, diákoknak írok. Nagyon örülök minden olyan észrevételnek, hozzászólásnak, amely előbbre viszi a színvonalas tudományos-ismeretterjesztés ügyét.

Simon Tamás

simon.tamas.szerkeszto@gmail.com

A munkánk szépségéről

A tudomány tele van nagy sztorikkal. Gondoljunk például az űrszondák felfedezéseire, amelyek során a szemünk előtt tárulnak fel új világok a Naprendszerben; vagy az ember genetikai állományának leírására, ami ezekben az években alapozza meg az új orvostudományt; gondoljunk azokra a kutatási eredményekre, amelyeknek köszönhetően egyre jobban megértjük a Világegyetem, az élet, az ember születését. A nagy feladat az, hogy ezeket érdekesen, hitelesen és közérthetően magyarázzuk el a nagyközönségnek.

A korábban „arisztokratikus”, távolságtartó tudományos újságírás az utóbbi években a mindennapi élet szerves részévé vált. Aki őssejtekről, klímaváltozásról, genetikai adatok védelméről ír, annak egy bonyolult etikai, gazdasági, jogi, politikai összefüggésrendszert kell tudományos alapon megközelítenie.

A webes újságírás pedig az a közeg, ahol a legdinamikusabb fejlődésre van lehetőség, a források leghatékonyabb és leggyorsabb használatától az újszerű tartalomkészítő megoldások integrálásáig. Az emberek szívesen fogyasztanak tudományos tartalmat, és a televízió mellett egyre inkább a web az, ahol ezt keresik.

Hozzászólás