Választ ígérnek az arzént használó baktériumot bemutató cikk szerzői a kritikákra

Mint tudjátok, nagy vihart kavart a Science-ben megjelent cikk a foszfor helyett arzént használó baktériumról. A cikk legerősebb állítása, hogy az arzén a baktérium örökítőanyagában, a DNS-molekulákban (és más fontos molekulákban is) képes kiváltani egy elsődleges biogén elemet, a foszfort (erről a rovatomban írtam részletesen).

A cikket számos szakmai kritika érte. Itthon Márialigeti Károlyt és Szathmáry Eörsöt kérdeztem meg, véleményüket itt olvashatjátok, a helyzet részletes elemzésével. Eörs keményen fogalmazott, szerinte „ezt a cikket Magyarországon doktori disszertációnak sem fogadták volna el”, és beküldött a Science-nek egy hivatalos kommentárt (angolul technical papert) is.

A legújabb fejlemény az, hogy San Franciscóban egy tudományos konferenciát rendeztek a témával kapcsolatban. Itt kiderült, hogy a Science szerkesztősége eddig körülbelül 20 olyan levelet kapott (ezek egyike Szathmáryéké), amelyek megkérdőjelezik az eredményeket. A cikk szerzői azt ígérték, hogy a következő hónap során ezekre válaszolni fognak. Ezen kívül azt is felajánlották, hogy baktérium-mintákat biztosítanak más kutatóknak elemzésre.

Ginger Pinholster, a Science szóvivője a konferencián elmondta, hogy márciusban tervezik a kutatócsoport válaszainak megjelentetését. Ugyanő mondta azt is, hogy a blogoszféra „szokatlan, ha eddig nem egyedülálló” gyorsasággal és intenzitással reagált a cikkre. Valóban, a találgatások már a cikk megjelenése előtt megkezdődtek (az embargót fel is oldotta a Science). Ennek fő oka az lehetett, hogy a NASA a sajtótájékoztató beharangozójában annyit elárult: az eredmény hatással lehet a Földön kívüli élet utáni kutatás stratégiájára is. A konferencián Linda Billings (George Washington University) a NASA egyik médiatanácsadója arról beszélt, hogy a jövőben körültekintőbben kell használniuk a „Földön kívüli” kifejezést, mert ez láthatóan „erős érzelmeket vált ki”. A közösségi oldalakon és blogokon megjelent vélemények alapján a nagyközönség egy része csalódott is volt, mert legalábbis az első Földön kívüli élőlény felfedezésének bejelentését várta.

Tudománykommunikációs szempontból nagyon érdekes továbbá, hogy az első szakmai kritikák is blogokon jelentek meg. Az első komoly támadást Rosie Redfield zoológus (University of British Columbia) intézte a cikk ellen, egy olyan poszttal, amely „technical papernek” is beillik, lásd itt. Rövidesen több tucat poszt jelent meg, amelyek főleg a kutatások metodikáját és a konklúziókat támadták. Többen a szakmai bírálók (peer reviewers) munkáját is megkérdőjelezték, és néhányan azt is felvetették, hogy a „blogoszféra review” lesz a jövő „peer review”-ja – írja a The Washington Post beszámolója. A peer review lapok – például a Nature, a Science, a New England Journal of Medicine stb., az összes „nagy lap” – a leghitelesebb források, mert ezekben egy-egy tanulmányt nem az újság szerkesztői lektorálnak szakmailag, hanem szaktársak, vagyis az adott kutatási területen dolgozó más tudósok. Az általuk tett szakmai bírálatokra a szerzőknek válaszolniuk kell, és ezek alapján döntenek a szerkesztők a cikk közléséről vagy elutasításáról.

Emiatt is nyilvánvaló, hogy a tudományos újságírók a Science-t hiteles forrásnak tekintik, és tény az is, hogy közülük kevesen rendelkeznek mikrobiológus diplomával. Én tanultam biológiát az ELTE-n, de bevallom, nem elemeztem a Science jobbára adatok halmazából álló cikkét, ehelyett annak következtetéseire koncentráltam. Ezek alapján pedig jogosan éreztem úgy, hogy ez az év tudományos felfedezése, hiszen alapvető építőelem cseréjére még nem volt példa DNS-ben. Csak remélhetjük, hogy a szerzők válaszai és a további kísérletek valóban alátámasztják a rendkívüli bejelentést.

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: